Journalistlinjen 2024-2025
Vi gör det vi säger. Eller: JOURNALISTIK ÄR ETT HANTVERK
Skurups folkhögskolas journalistlinje är en av Sveriges främsta journalistutbildningar. Under ett intensivt år med heltidsstudier förbereder vi dig för ett yrkesliv inom såväl tidning som radio, TV, webb och produktionsbolag. Oavsett om du vill jobba hos kommersiella aktörer eller inom public service.
Journalistlinjen i Skurup sätter det praktiska framför det teoretiska. Vi strävar efter att arbeta med konkreta uppgifter så gott som varje dag. Du lär dig helt enkelt det journalistiska hantverket, både i skolan och under praktiken på åtta veckor som ligger på vårterminen.
Våra lärare kommer från branschens alla områden och kompletteras av gästföreläsare med specialistkunskaper.
Journalisterna som har gått i Skurup ska kunna berätta så att blodet sjunger och bidra med journalistik som gör vår komplexa samtid mer begriplig.
För att bli en bra journalist måste du drivas av nyfikenhet och av viljan att möta människor. Helt enkelt höja blicken.
Avgörande är lusten att hitta nyheter men också tilliten till dig själv: att du kan hitta historier och att du kan och vill publicera dig.
På Skurups folkhögskola arbetar vi aktivt för ett mer jämställt och jämlikt samhälle. Vi uppmuntrar alla oavsett kön, funktion, etnisk tillhörighet, sexuell läggning, religion och ålder att ansöka till oss!
Utbildningsmoment:
-
Journalistikens grunder
-
Nyhetsvärdering
-
Journalistikens lagar och regler
-
Journalistik och webb
-
Journalistik och sociala medier
-
Journalistik och radio
-
Journalistik och rörlig bild
-
Praktik
-
Slutarbete
Upplägg:
Under höstterminen lär du dig grunderna i det journalistiska hantverket och på våren arbetar du med lite större projekt.
I ämnet skrivteknik får du lära dig skriva notiser, ingresser och refererande nyhetsartiklar. Du lär dig om nyhetsvärdering, källor och intervjuteknik. I ämnet media och samhälle talar vi om pressetik, om att granska media, om journalistens roll och om hur man bevakar till exempel kommunalpolitiken.
Undervisningen i radio innebär att du efter utbildningen ska kunna berätta din historia med ljud, oavsett om du gör ett kortare nyhetsinslag eller ett längre reportage. Med stöd av radioläraren arbetar du ute i verkligheten och i studio med egna nyhetssändningar.
Under hösten gör vi också vår webbtidning Skurupsposten. Under vissa av passen arbetar vi i halvklasser, ena gruppen är dagredaktion och den andra är kvällsredaktion. Då gör du allt, från att hitta nyheter till att fotografera och publicera.
Genomgåendet för hela året är att vi diskuterar och samtalar om journalistik, den andra gör och den vi gör. Vem berättar vi om och varför? Varför syns vissa saker och inte andra? Hur kan detta förändras? Det är frågeställningar som vi tar upp.
Vårterminen ägnas till stor del åt teveundervisning, praktik och ett längre slutarbete. Du skriver också ett längre reportage under läsåret, på hösten eller våren.
Gästlärare
Under läsåret träffar du flera gästföreläsare: det kan vara medieforskare, och specialister inom kriminal-, bild-och sportjournalistik. Vi bjuder också in representanter från facket, olika mediehus och frilansvärlden.
Återkommande gästlärare eller gästföreläsare:
- Patrik Lundberg, journalist på Dagens Nyheter och författare
- Paul Hansen, fotograf på Dagens Nyheter
- Hanna Wellin, frilansjournalist
- Matias Rankinen, journalist på Sveriges radio och Kvällsposten
- Mediaombudsmannen (Caspar Opitz)
- Erik Esbjörnsson, Dagens Nyheters Afrikakorrespondent
Några av de gäster vi har de senaste åren:
- Matilda Voss Gustavsson, journalist på Dagens Nyheter och författare
- Niklas Orrenius, journalist på Dagens Nyheter och författare
- Kinga Sandén, frilansjournalist baserad i Buenos Aires, Argentina
- Julia Svensson, kulturjournalist Sydsvenskan
- Julia Lindemalm, frilansfotograf